BAHAN-BAHAN :
UNTUK KEK
-100 g tepung gandum
-60 g tepung jagung
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu besar ovalette
-100 g gula kastor
-4 biji telur
-2 biji kuning telur
-50 ml air sejuk
-75 g mentega cair
-sedikit esen vanilla
CARA :
1. Ayakkan dahulu tepung gandum, tepung jagung, dan baking powder.
2. Campur semua bahan di atas kecuali mentega cair. Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. putar lagi, sebatikan.
3. Sediakan acuan yang telah dialas degan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
4. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 45minit. Guna api atas dan bawah.
UNTUK KRIM
-250 g cream cheese
-120 g susu pekat manis
- 50 ml UHT whipping cream
(satukan ketiga bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)
UNTUK TOPPING
-1 buku HIMELT CHEESE dalam 250g (sesuai untuk snow cheese cake, roti, sandwich, burger dan pelbagai kegunaan kerana ianya adalah 'HEAT STABLE CHEESE')
(parut.. dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan)
CARA PENYEDIAAN :
1. Kek yang dimasak tadi disejukkan dulu kemudian bahagi kepada 2 bahagian,
2. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
3. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
4. Akhir sekali, taburkan HIMELT CHEESE yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai topping.
5. Sebelum kek dipotong pastikan kek di simpan didalam peti ais selama 1-2 jam.
No comments:
Post a Comment