Bahan-bahan
- 500gm sotong
- 1 cawan tepung gandung
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil serbuk kari daging
- sedikit serbuk lada hitam/lada sulah
- sedikit garam
- 1 biji telur di pukul
- minyak untuk menggoreng
- 1 biji limau kasturi-ambil jus
Cara-caranya
1. Sotong di potong kecil, basuh, perap dengan jus limau kasturi sebentar.
2. Bilas dan toskan.
3. Campurkan tepung gandum dengan tepung jagung, serbuk kari, serbuk lada hitam dan garam.
4. Panaskan minyak seeloknya biar minyak banyak.
5. Celup sotong dengan telur yang telah di pukul, salut dengan campuran tepung dan gorenglah sehingga kekuningan..jangan biarkan lama sangat..nanti overcooked.
6.Angkat dan toskan dan hidangkan bersama sos cili.
7. Sedap di makan panas-panas.
No comments:
Post a Comment